вівторок

День осіннього рівнодення - 22 вересня


         День осіннього рівнодення - це день астрономічного початку осені. У цей день вересня Сонце сходить точно в точці сходу і заходить точно в точці заходу Землі. Ми маємо можливість спостерігати, що воно знаходиться під і над горизонтом однаковий час, тобто день дорівнює ночі.

Дати та час моменту нового сонцестояння і рівнодення варіюються в межах одного дня. Особливо це стосується літнього сонцестояння в червні 20 - 21 числа, зимового в грудні 21 - 22 числа і осіннього рівнодення в вересні - в діапазоні 22 - 23 числа. Березневе весняне рівнодення в північній півкулі, коли Сонце переходить з південної півкулі в північну, частіше починається і відбувається в одну й ту ж саму календарну дату - 20 березня, але в різний астрономічний час. У південній півкулі воно вважається осіннім, а вересневе навпаки - весняним. З часів Нікейського собору датою весняного рівнодення вважалося 21 березня, тому що це був 12 день до квітневих календ (початку дня нового місяця в давньоримському календарі). Останній раз в нашому столітті, наприклад, весняне рівнодення випадало на 21 березня в 2007 році.

Період, коли день стає коротшим за ніч, триває від дня осіннього до дня весняного рівнодення, а явище рівнодення відбувається, коли центр нашого небесного світила - Сонця, в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор, своєрідне велике коло небесної сфери, площина якого перпендикулярна осі світу і збігається з площиною земного екватора. Він є основою екваторіальної системи небесних координат.

неділю

21 вересня - День миру!

Національне свято - День миру в Україні відзначається в другій декаді вересня. Свято встановлено Указом Президента України в 2002 році. Святкування Дня миру проходить спільно з ініціативами організаторів Міжнародного дня миру ООН. 
З моменту здобуття суверенітету, мир для України, як найприродніше явище суспільного стану, був нормою життя. Над мирними громадянами не літали бомби, міни та снаряди. Поля поля засівалися й оралися переважно тільки сільськогосподарською технікою. Люди масово не гинули і не отримували каліцтв під шквалом осколків і кулеметних черг. Вони жили, будували плани і були зайняті своїми звичайними справами.
В Україні завжди поважали мир. Не раз підтверджували це, і навіть практикою високих державних ініціатив. Наприклад, відмовою від ядерної зброї, яка з легкістю зрівнювала шанси в разі нападу на країну будь-якого агресора. Люди не хвилювалися, адже територіальну цілісність і суверенітет держави "гарантували" найпотужніші і розвинені країни світу. США, Великобританія, Росія і т.д. Держава ніколи не дозволяла собі погрожувати війною своїм сусідам, більш того підтримувала тісні добросусідські відносини з усіма країнами.
Мирне життя українського суспільства завжди було просякнуто надіями і прагненнями до мирного добробуту. Звичайно ж будь-який соціум може містити в собі абсолютно різні погляди на шляхи до власного добробуту, проте народ України акцентував увагу саме на мирні шляхи вирішення цих завдань.

понеділок

До Міжнародного дня чистих берегів (19 вересня)

👉❗️📌
🌊
Челендж #Я прибрав – Твоя черга повертається

Всі ми бачимо, як у 2020 році у зв’язку з поширенням коронавірусу значно зросла кількість одноразових предметів, які швидко перетворюються на сміття.
Водночас шкода для річок і морів від сміття стосується не лише їх мешканців, але й людини.
Про це детальніше дивіться у мультику. https://www.facebook.com/davr.gov.ua/videos/436503350662733

Традиційно в треті вихідні вересня мільйони волонтерів по всьому світу (понад 150 країн) долучаються до глобального прибирання планети, щоб своїми діями не лише зменшити кількість сміття, але й показати приклад іншим.
Запрошуємо вас долучитися до Міжнародного дня чистих берегів – 2020, яке цього року відзначається 19 вересня.
Для цього потрібно:
прибрати біля річки, озера, чи моря;
зареєструватися за посиланням https://forms.gle/bMn6FgwKPqESJ8ZZ9 і поділитися своїми успіхами.
У подарунок ви отримаєте колекцію наліпок з розумною рибою Фішером поштою.
Акція триватиме з 14 по 30 вересня 2020 року.
Організатори:
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України
Державне агентство водних ресурсів України
за сприяння та фінансової підтримки проєктів Європейського Союзу ЄС-ПРООН «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря» (EMBLAS-Plus) та «Водна ініціатива Плюс»

вівторок

День знань

Зі святом 1 вересня!!!

Картинки з 1 вересня 2020: привітання, листівки з Днем знань

Дорогі діти! Щиро вітаю вас з Днем знань – справжнім всенародним святом мудрості, доброти і людяності. Цей день завжди особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя.
В усі часи освічена людина користувалася повагою. Навчання – це прихований скарб, це світ знань про людей та їх оточення. Треба навчатися, щоб знати, діяти, жити. Упевнена, що зерна науки зростуть у ваших юних душах урожаєм мудрості та натхнення. Нехай світлим, радісним і плідним буде кожен ваш день, кожен крок. Ростіть здоровими, досягайте високих результатів у навчанні!
Найщиріші слова подяки – педагогам, які щедро діляться своїми знаннями, плекають справжніх патріотів нашої держави. Їх мудрість і великодушність залишається з вихованцями на все життя.
Нехай цьогорічний першовересень буде сонячним, несе добрий настрій у кожну школу, кожну родину! Здоров’я Вам і благополуччя! Миру і любові!

      Офіційно День домашніх тварин в Україні не відзначається. Але це не привід не святкувати це добре й домашнє свято. Як сказав Антуан де...